25-01-2018

Stagecarrousel Deventer Scoort biedt scholieren toekomst

De afgelopen competitie van Deventer Scoort, met team JPR als winnaar, leverde 190 werkkansen op. Tal van initiatieven scoorden dit jaar goed. Zo ook de stagecarrousel die door Hans Koene van Afwijkend werken in de competitie werd gebracht. Het leverde in totaal voor zes personen een stage op.

 

Hans Koene richt zich met Afwijkend Werken voornamelijk op scholieren vanuit het Voortgezet Speciaal Onderwijs (Vso) en Praktijk Onderwijs (Pro). De stagecarrousel is daarbij een succesvol instrument. “Want”, zegt hij. “Hoe mooi is het als deze kinderen zich duidelijk kunnen oriënteren op werk, zodat ze weten wat ze kunnen en willen? Door ze een kans te geven op een stage vergroten wij hun kans op werk. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de kans kleiner wordt dat ze na hun schoolperiode niet in de bijstand terechtkomen”, aldus Koene.

 

Uiteenlopende activiteiten
De stagecarrousel houdt in dat drie leerlingen de kans krijgen om drie keer in een tijdsbestek van 36 weken te wisselen van stage. Hierdoor krijgen de leerlingen een beeld van de werkzaamheden bij verschillende bedrijven. “We hebben bijvoorbeeld een stagecarrousel ‘Groen-en buitenruimte’, waarin drie complementaire bedrijven binnen de sector mee werken. Bedrijf één bedrijf richt zich op het kweken van planten en bomen. Bedrijf twee bedrijf zit echt in de groenvoorziening en bedrijf drie doet het grove buitenwerk.” Naast de groenvoorziening heeft Koene ook een stagecarrousel in de (installatie)Techniek op poten gezet, waarin kennis en inzicht wordt aangeboden als logistiek, retail, productie en installatie.

 

Team School voor Ondernemers
Koene kwam op het idee tijdens de derde competitie van Deventer Scoort, waar er zoveel mogelijk werkkansen worden gerealiseerd voor mensen met een afstand tot werk. Koene zat in het team School voor Ondernemers. Samen met zelfstandig ondernemer Ans van Amerongen als ambassadeur, de coaches Kees Pels, Laurens Tepperik, Evelien Wichers -Schreur en Ria Klein Lebbink, allen van MatchPoinD (samenwerkingsverband Passend Onderwijs Deventer) en Renate Smit van Deventer Werktalent stond hij kaarsrecht achter hun teamspelers en hun zoektocht naar werk.

 

Brug slaan
“We hebben samen heel veel bereikt en veel punten en stageplekken binnengehaald”, geeft Koene aan. “Er is echt een brug geslagen tussen onderwijs en bedrijfsleven. Ik merk dat als je werkgevers persoonlijk benaderd, bijna iedereen bereid is om iets voor deze leerlingen te doen. Niemand staat er eigenlijk afwijzend tegenover. Ze realiseren zich heel goed dat dit hun toekomstige werknemers kunnen worden.” Koene geeft aan dat de Stagecarrousel ook mede heeft kunnen slagen door de rol van Laurens Tepperink van VSO De Linde, die namens de scholen afgevaardigd was.

 

Verborgen talenten
Ook de leerlingen zelf zijn enthousiast over de stagecarrousel. Koene: “Ze leren niet alleen bepaalde werkzaamheden uit te voeren, maar ook om op tijd te komen. En ze komen te weten of het werk leuk is of niet. Daarnaast rekken ze hun spanningsboog op. Voor deze doelgroep is dat heel belangrijk.” De coach van Deventer Scoort geeft aan dat er verborgen talenten naar boven komen. “Ze zijn welwillend, maar af en toe onwetend. Hoe mooi is het om die onwetendheid bij ze weg te halen.”

 

Nieuw seizoen Deventer Scoort
Het vierde Deventer Scoort competitieseizoen start op 14 februari 2018. Ambassadeurs zullen onder professionele begeleiding van coaches hun netwerk inzetten voor het vinden van werk voor werkzoekenden. Koene is met zijn bedrijf Afwijkend werken bezig om de stagecarrousel een vervolg te geven. Zo hoopt hij ook in de zorg een carrousel te laten lopen.

 

Word ook supporter van Deventer Scoort en meld je aan op www.deventerscoort.nl.

Scoor ook in Deventer!

Deel uw project, ideeën of vragen met vele anderen:

Word supporter